úterý 16. října 2012

Hory a šupiny - Mountains and scales

Ke své Spiderweb dece jsem již dávno chtěla sešít sestru. A jelikož se mi opět nahromadilo pár ostřižků, tentokráte pěkně barevných, začala jsem vymýšlet vzor. Inspiraci jsem nalezla u Sarah Fielke, ta se ovšem nenechala strhnout různě velkými zbytky a přesně řezala i šila. Já ne. Přesné řezání používám až na závěr, šití je stále stejné - samozřejmě přesné.
Základní blok je čtverec o hraně 20 cm (čistá 18,5 cm). Stříhala jsem šedé čtverce 21 x 21 cm a z nich trojúhelníky. K nim jsem postupně přišívala pruhy, jaho předloha mi sloužil právě ten šedý trojúhelník. Asi tak 4-5 pruhů na jeden blok, můžete použít i užší proužky, ale mě bylo líto některých obvzláště oblíbených látek - ty jsem použila v šířce max.6,5 cm. Škaredé látky řežu na šířku min. 3cm. Ještě mám hromadu nařezaných 5 cm pruhů, ale z těch jsem použila jen červené.

Rozhodla jsem se pro položení bloků na koso, šikmo. Nevýhodou tohoto postupu je, že jsem musela mít všechno pěkně nařezané a nachastané, než jsem začala sešívat. Trochu nápor na bednu bylo vymyslet velikost trojúhelníků na kraji - jsou to poloviny větší o přídavek na šev a 4 rohy - také větší.
Jak jsem měla položený top na zemi, dětem se zdál velmi tmavý, tak jsem jej prosvětlila bordurou z kolekce  Bespoken, Art Gallery Fabric. Ze stejné kolekce je i zadní strana a lem.
Výsledná velikost  je 150 x 205 cm. Výplň je vlněná (teplá), kousek Vámn prodám, jen si napište. Prošívala jsem na stroji, dost často měním věci v průběhu procesu, i při prošívání jsem změnila vzor na borduře i na dece. Název je v nadpisu. Asi to budou šupiny. A nebo Kopec šupin nebo lépe Moře šupin.
Proč mi to psaní tak trvá? Tohle jsem psala asi hodinu a ještě mám vkládat fotky (stáhnout, upravit, vybrat, vložit). Proto asi nikdy nebudu psát každý den. Nechte mi prosím krátký komentář každý, kdo dočetl až sem. Třeba pozdrav.



I use my Spiderweb quilt in our living room, so I have made a sister for it. It has similar colours and it is made also from scraps string. I have found inspiration by Sarah Fielke. I made it in different - scrappy - way.
My basic block is 19,5" unfinished. I used 4-5 strings per block. I cut ugly fabric in thin strings (min 1") and my favorite fabric I keep 2,5". I also  used my 2" red strings. 
I decide to make a diagonal layout. But, I needed all block to be ready before sewing the top. Everything must be prepared, even edges and outside triangles.  My children find it little boring, dark, so I used light borders and binding. Back fabric and borders and binding is made by  Art Gallery Fabric, collection  Bespoken . Final size is 59 " x 81" with wool batting. I quilt it on machine and I changed a quilting pattern during quilting. I do it often, I change things during its birth. And its name? Mountains or scales or Mountains and scales or Mountains of  scales or Sea of scales. What you like?
How many have you read all this? Could you leave me a comment, please? I write it for about 1 hour, why it is so long?

WIP Wednesday at Freshly Pieced

13 komentářů:

  1. Tak hlásím, že jsem dočetla až sem, čtu vždycky i angličtinu :) a zdravím. Deka je krásná a z názvů se mi líbí nejvíce Moře šupin. Jen jsem nepochopila, jeestli jsi šila na papír, podle postupu asi jo, tak se ty proužky šijí nejlíp.

    OdpovědětVymazat
  2. Sea of scales sounds like a great name! Beautiful pattern!

    OdpovědětVymazat
  3. Blogging does take time, but we are enjoying your efforts! I love the fabrics you use together--prints and colors both.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já se také přidávám k trpělivým čtenářům - bohužel jen v češtině :-)))))) A je to zase skvělý návod, výborný nápad s tím trojúhelníkem, určitě tak někdy vyzkouším! A nepřestávám obdivovat každé tvé prošívání, nádherné, jsi moc šikovná!

    OdpovědětVymazat
  5. I think your quilt is very pretty!

    OdpovědětVymazat
  6. Wonderful way to use up scraps! Very pretty blocks!

    OdpovědětVymazat
  7. I really like your new quilt - the two look so nice together. I know what you mean about blogging taking so much time. And I don't try to write it twice in two different languages. Well done you!

    OdpovědětVymazat
  8. Beautiful! I love the the contrast between the solid and scrappy in each block.

    OdpovědětVymazat
  9. What a beautiful string quilt! Lovely. I like all the names you suggested :)

    OdpovědětVymazat
  10. I like how you put the strings together with the greys. I think something with mountains would be a good name.

    OdpovědětVymazat
  11. Také zdravím a čtu vždy všechno až do konce :-).
    Díky za tu práci, kterou si s článkem dáváš, je to časově náročné, ale my, čtenáři, to oceňujeme a rádi sem chodíme!

    OdpovědětVymazat
  12. I came from the quilt festival, but I love string quilts & yours are particularly well done. Especially like the spider webs.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za zpětnou vazbu.
I´m happy to hear from you.