čtvrtek 7. prosince 2017

Jak šiji husy bez odpadu

Všechny jistě znáte rychlé postupy na šití bloků. Já Vám dnes ukážu, jak používám pravítka, která jsem kdysi zakoupila a nyní si bez nich nedokážu představit svoji práci.
Pravítka jsou v centimetrech.
Pro začátek: pokud chcete čistý rozměr čtverce 4,5 cm * 4,5 cm, kolik uříznete? 4,5 + 2 * přídavek na šev, to je v mém případě 1,5 cm. Výchozím polotovarem je tedy pruh o šířce 6 cm (4,5 + 1,5). 
Jaká bude délka  husy, když její šířka je 4,5 cm? 2* větší, to znamená 9 cm + 1,5 přídavek. 
Na obrázcích vidíte, co řežu. Modrý trojúhelník uříznu pomocí rysky 9, světlé trojúhelníky (látku mám dvojitě) řežu pomocí rysky 4.5 cm. Tady je důležité, že trojůhelníky mají na sobě stupnici, která odpovídá čistému rozměru. 





Odpad vzniká pouze na začátku a na konci pruhu, který řežu, jednotlivé dílky odřezávám bezodpadově. Šití je velmi jednoduché, dva švy a je hotovo.
 Nemusím nic počítat, nic žehlit a během šití nic řezat. Z pruhu, který mi zbyl nařežu další tvary, které jsou plně kompatibilní se základním rozměrem.
V porovnání s metodou, kdy ze čtverců rozdělením po úhlopříčce vznikají trojúhelníky, je můj způsom jednodušší, (musíte řezat čtverce 6 cm, 7 cm, 8 cm).

2 komentáře:

  1. Ty jsi zlatá. Takže chápu to správně, že Ryška 9 není ve skutečnosti 9cm od hrany, je to jen značka pro výslednou velikost 9. Původně jsem si myslela, že se řeže právě 10,5 cm. Už mám vyhlídlé pravítko v Ragosu, tak snad se zadání.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jitko, dik za navod. Ja sice nemam tato pravitka, ale 60ti st., ale vetsinou s nimi spis bojuji nez pracuji. Asi budu muset vic cvicit. Kazdopadne po techto se kouknu a vyzkousim. Mej se. J.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za zpětnou vazbu.
I´m happy to hear from you.