pátek 17. února 2012

Výměna strojů - Changing the sewing machine

Nevím, co mě to napadlo, ale prodala jsem svůj šicí stroj Janome Horizon 7700 a místo něho mám takovou "miniaturu" Bernina Activa 240.
Na velkém stroji jsem si vyzkoušela, které všechny funkce používám.
Zjistila jsem, že 90% šití je rovný steh. 5% připadá na štupování kolen dětských kalhot. Posledních 5% je uzavírání okraje aplikačním stehem. Ovšem ten aplikační steh má hrabičky vlevo a já jej používám zrcadlený.
Hledala jsem dlouho, ale nakonec jsem si vybrala typ, který by mi stačil, a když jsem konečně našla, bylo mi sděleno, že se tento typ již rok nevyrábí a nikdo jej nemá na skladě. Ovšem internetové obchody ho nabízí skoro všechny. Po hledání na Západě jsem se obrátila na Východ. Naštěstí  ty východní sousedy nemáme moc daleko, takže jsem si stroj nakonec koupila na Myjavě u paní Žákové, kde byl skladem.
První zkušenosti: Stroj parádně šije. Nechápala jsem švadleny, které chválí Berninu, ale musím říci, že všechny superlativy jsou pravdivé. Nádherně šije a podává. Motor je tichý. Problém jsem měla vždy na začátku, když jsem sešívala půlené čtverce. Tam je úhlopříčně šev a přes ten se každý stroj zasekl a hrnul, nepodával... Jedině Bernina se tváří, že tam žádný šev není.
Malá vada na kráse je, že občes vynechává zářivka. Nejdřív jsem si myslela, že je vadná, ale vada bude někde jinde. Zářivka na stroji svítí vždy přes den, večer už nesvítí. Že by stroj měl čidlo na světlo? Uvidíme, už je stroj podruhé na opravě. Vrátí se mi za týden.






I dont know what happened but I sell my   sewing machine Janome Horizon 7700  and buy "miniature"   Bernina Activa 240.
I have tryed at the big machine what exactly I need.  In 90% I sew straight. In 5% I repair  knee at children´s   trousers. And finally  in 5% I use quilting stitch to finish a binding.
I choose   Bernina Activa 240, but unfortunately, this machine is not produced for last year. I did not find it on the west so I turned to the east. And I find it in Myjava, what is 30 minute drive.
I like very fine stitching on it, it is very quiet, ih has no problem with any seam.

2 komentáře:

  1. Congratulations on your new machine! I hope you enjoy sewing on your Bernina. They are great machines.

    OdpovědětVymazat
  2. Také se připojuji ke gratulaci. Také jsem si říkala, co na té Bernině je skvělého když je tak mrňavá. A skvělá je. O tom problému se světlem nečtu poprvé. Přeji spoustu našitých kilometrů. Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za zpětnou vazbu.
I´m happy to hear from you.